Oesterbank draagt Duco voor tot ambassadeur beschutte werkplaatsen

13.11.2014
|
Archief
Duco

Om de mogelijkheden van de beschutte tewerkstelling in de kijker te plaatsen, roept de Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen elk jaar enkele bedrijven uit tot ambassadeur. Op voordracht van Oesterbank uit Oostende mag ventilatie- en zonweringspecialist Duco uit Veurne dit jaar die eretitel dragen.

“We hebben Duco voorgedragen als ambassadeur omdat hun management de samenwerking met Oesterbank altijd heeft aangehaald als pijler binnen hun groei. Onze mensen voeler er zich ook een volwaardig onderdeel van het team. Een enclave doorbreekt de gettovorming voor onze doelgroep en geeft die mensen de kans om te bewijzen dat ze – mits begeleiding – in de reguliere makt kunnen werken”, legt Luc Rosseel directeur van Oesterbank uit.

“We waren pioneers in 1993 toe we met Duco in zee gingen”, gaat Luc Rosseel verder. “Luc Renson was naar aanleiding van een bedrijfsovername in Nieuwpoort geïnteresseerd in onze mogelijkheden en wij wilden ons werkterrein aan de kust uitbreiden richting Blankenberge en richting Nieuwpoort. Onze medewerkers gaan inzetten in een privébedrijf – een zogenaamde enclave – was echter nieuw. De Vlaamse overheid gaf ons toch de toestemming en we gingen al snel van start met één doelgroepmedewerker en één begeleider. Ondertussen verhuisde Duco naar Veurne waar ons team doelgroepmedewerkers inmiddels aangegroeid is tot 28. Duco is één van de enclaves waar we permanent actief zijn, naast Sisa (Zedelgem), de lokale besturen van Oostende, Blankenberge en De Haan, de Wim Bosman Groep en Vleeswaren Depuydt (beide in Oostende). Daarnaast hebben we nog een kleine 40 enclaves zoals AB InBev, Thermae Palace en De Lijn, waar we één of enkele dagen per week werken”

De enclaves nemen 15% van de omzet van Oesterbank voor hun rekening. Luc Rosseel : “Het grootste deel van onze 372 doelgroepmedewerkers en 40 omkaderingsmensen blijft werken in onze eigen werkplaatsen in Oostende en Nieuwpoort. Het gaat dan over de mensen die teveel begeleiding en sociale diensten nodig hebben om in een doorsnee bedrijf te kunnen meedraaien. Wie in de enclaves werkt, staat dichter bij de reguliere economie, al blijft de effectieve doorstroming verwaarloosbaar”.

Belangrijke succesfactor in de beschutte werkplaatsen en de enclaves blijkt de aanpassing van het werk te zijn. Luc Rosseel : “Automatiseren om taken te vereenvoudigen en de werkpost geschikt te maken voor de werknemers zijn methoden om het werk voor meer mensen en voor langere tijd werkbaar te maken. Wij doen dat al jaren, maar delen sinds kort ook onze kennis daarover met Flanders Synergy”.

Bron : Voka magazijn ondernemen november 2014

Partnership aangaan?

Benieuwd hoe onze mensen de perfecte schakel in uw productieketen kunnen zijn?

Contacteer ons